I mellem den første og den sjette februar køres det traditionsrige 6-dagesløb i Ballerup Super Arena. I år går løbet under navnet Bilka Sixday Copenhagen, men i folkemunde omtales det bare som Seksdagesløbet. Begivenheden er blandt de absolutte højdepunkter i den danske cykelkalender, og det er efterhånden synonym med højintens action, vildt drama og spektakulær underholdning. Derfor kan man naturligvis også oddse på 6-dagesløbet. Dette gøres bedst hos Danske Spil, der, som sædvanlig, disker op med et stort spiludbud.
Odds på 6-dagesløb
Nedenfor finder du samtlige odds på 6-dagesløb i Ballerup Super Arena. Oliver Wulff Frederiksen & Michael Mørkøv er forhåndsfavoritter, men de får kamp til stregen af både Yoeri Havik & Win Stroetinga og Theo Reinhardt & Marc Hester samt Kenny De Ketele & Moreno De Pauw. Herefter finder vi en række underdogs som ikke spås de store vinderchancer af bookmakeren.
Odds på vinderen af 6-dagesløb
OBS: Vi sender dig videre til bookmakeren Danske Spil
Hvad er et 6-dagesløb, og hvordan vinder man?
Som navnet afslører er et 6-dagesløb spredt over seks dage. Deltagerne er par bestående af to ryttere. Hvert par er holdkammerater, løbets discipliner stiller store krav til samarbejde. Hver aften køres der forskellige discipliner, hvori parrene kan optjene point og bonusomgange. Vinderen af 6-dagesløbet findes på den sidste dag, og er det par, der har vundet flest omgange. Omgange kan enten vindes i de indlagte jagter, hvis man indhenter resten af feltet med en omgang eller ved at indsamle 100 point.
Der bliver løbende hold regnskab over, hvor mange omgange og point de forskellige hold har. Dermed kan parrene følge med i, hvorvidt de skal ud og angribe og hente omgange eller, om de blot skal forsvare deres omgange. Det skaber yderst dynamisk og underholdende løb, hvor der hele tiden er noget at holde øje med.
Hvilke discipliner køres der i 6-dagesløbet?
Det helt specielle ved et 6-dagesløb er, at rytterne bliver testet i flere forskellige discipliner. Løbet sætter altså store krav til både rytternes udholdenhed men især også deres alsidighed.
Parløb
Parløbet er et 6-dagesløbs hovedbegivenhed. Det er her, hvor parrene kan hente mange omgange, og parløbene er både tempofyldte og yderst taktiske. Alle 6-dagesløbets ryttere er på banen på samme tid, men det er kun en af parrets ryttere, der er aktive. Den anden triller bare, imens han venter på, at overtage fra hans makker. Dette sørger for at farten konstant er i top, da rytterne kun skal præstere i intervaller og derfor får muligheden for at restituere en smule. Det er i parløbet, man ser rytterne angribe og forsøge at indhente resten af feltet med en omgang. Undervejs i løbet er der i øvrigt en række indlagte spurte, hvor rytterne kan optjene point.
Udskilningsløb
Udskilningsløbet er en anden klassiker. Dette er endnu et løb, der sætter store krav til rytternes taktiske evner. Hver anden omgang bliver feltets bagerste rytter elimineret indtil, der kun er to ryttere tilbage. Her gælder det ikke om at køre så hurtigt som muligt, men i stedet at spare kræfter så længe som muligt. Typisk ser man de store stjerner ligge bagerst i feltet indtil, de begynder at spurte, når elimineringen nærmer sig. Det er fremragende underholdning, da udmattethed blander sig med desperation i takt med, at løbet skrider frem.
Hvis man fejler i udskilningsløbet, kan det blive rigtig dyrt. Der er nemlig stor pointmæssig forskel på toppen og bunden, så det er en yderst vigtig disciplin.
Derny race
Derny er en legendarisk 6-dagesløbsdisciplin. Her kører rytterne bag en gammeldags Derny-motorcykel, der pacer dem op i fart. Hver rytter har sin egen motorcykel, og derny-piloterne er typisk tidligere banerytter med stor forståelse for løbets finesser. Disciplinen sætter store krav til både rytter og pilot, da kommunikationen i mellem dem er vital. Kører motorcyklen for langsomt mister rytteren fart, men kører han for hurtigt kan han ikke følge med. Derfor ser man altid de to råbe til hinanden under løbet.
På grund af pacen fra Derny-piloten kan rytterne nå op på en rigtig høj fart uden for alvor at anstrenge sig.
Tidskørsel
Undervejs i et 6-dagesløb skal rytterne ud på flere tidskørsler. Disse er på henholdsvis 250 meter og 500 meter, altså én og to omgange. Princippet i tidskørslerne minder om dem enkeltstarterne fra landevejen, men der er alligevel væsentlige forskelle. Den primære er, at rytterne får lov til at komme op i fart før tidstagningen starter. I 250 meter er det officielt kun en enkelt rytter for hvert par, der deltager, men her pacer den anden rytter ham før starten. Rytterne har et bestemt antal omgange til pace før, at tidskørslen officielt starter.
I 500 meter kører de to ryttere fra parret en omgang hver. Her får de dog også lov til at komme op i fart før tidstagningen starter.
Hvem er par nummer syv?
Par nummer syvs historie
Det hvide rygnummer med det sorte syvtal er ikonisk indenfor dansk banecykling. I det danske seksdagesløb er par nummer syv nemlig det danske favorithold. Dette blev opfundet af legenderne Kay Werner Nielsen og Evan Klamer, der kørte med syv-tallet på ryggen helt tilbage i 1953. Siden da har det været par nummer syv, de danske cykelfans kiggede til efter sejre.
Nummeret har en lang historie for at rumme nogle af de største danske mestre indenfor banecykling. Dette gælder blandt andet Palle Lykke Jensen, der vandt hele 21 6-dagesløb i løbet af sin aktive karriere i 1950erne og 1960erne, Jens Veggerby, der vandt Københavns 6-dagesløb fem gange og deltog i Tour de France og Giro d’Italia, Hans Henrik Ørsted, der holdt timerekorden i næsten et år og vandt to medaljer ved OL i Moskva og ikke mindst Ole Ritter, der vandt fire etaper i Giro d’Italia.
I nyere tid er det folk som Jimmi Madsen, Alex Rasmussen, Michael Mørkøv og Lasse Norman, der har båret nummeret. Par nummer syv består traditionelt set af de bedste to danske baneryttere, men det sker, at der er udlændinge med på holdet. Dette skete senest i 2006, hvor Jimmi Madsen stillede til start sammen med italienske Giovanni Lombardi, da Jakob Piil måtte melde afbud med en skade.
Par nummer syv i 2018
I 2018 indeholder par nummer syv også en udlænding, da Michael Mørkøv stiller til start sammen med belgiske Kenny De Ketele. De to er kæmpe favoritter til at snuppe sejren, men feltet er stærkt i år, og par nummer syv får intet foræret.
Michael Mørkøv
Michael Mørkøv er feltets suverænt største navn, og formentlig også den allerstærkeste rytter. Den 32-årige dansker har været utrolig succesfuld på både banen og landevejen i de seneste år, og hans stjernestatus er ikke tilfældig.
Det er på banen, at Mørkøv har vundet sine største triumfer. I 2008 var han med til at vinde OL-sølv i holdforfølgelsesløb, og i 2009 blev han verdensmester i både parløb og 4000 meter holdforfølgelsesløb. Han har dog også leveret gode resultater på landevejen. I 2012 kørte han flere dage i Tour de Frances prikkede bjergtrøje, og året efter vandt han både det danske mesterskab og en etapesejr i Vuelta a Espana. Sejren i Spaniens største cykelløb står stadig som karrierens største resultat på landevejen.
På landevejen får Mørkøv sjældent muligheden for at køre sin egen chance. I stedet er han en af verdens bedste hjælperyttere. Dette så man først hos Team Katusha, hvor han hjalp Alexander Kristoff frem til den ene sejr efter den anden. I dag kører han for Quick-Step Floors, verdens mest succesfulde cykelhold, hvor han hjælper supersprinteren Elia Viviani.
Når 6-dagesløbet i Ballerup starter, får Michael Mørkøv i øvrigt rekorden for flest antal gange med nummer syv på ryggen. I skrivende stund deler han rekorden med Alex Rasmussen, hans tidligere makker, men det er snart forbi.
Kenny De Ketele
Det er formentlig de færreste danskere, der kender Kenny De Ketele. Den 32-årige belgier har dog en lang og flot karriere bag sig, og Michael Mørkøv bør være meget tilfreds med sin makker. Kenny De Ketele har vundet hele 14 6-dagesløb i løbet af sin lange karriere, og han blev nummer to ved 6-dagesløbet i Ballerup i både 2017 og 2016.
De Ketele har i øvrigt et hav af mesterskabstitler på CV’et. Han er flere gange blevet belgisk mester, og han har også vundet fem VM-medaljer og hele syv EM-medaljer i forskellige discipliner på banen.
Hos Danske Spil er der odds 1,65 på, at Mørkøv og De Ketele vinder 6-dagesløbet.
6-dagesløbets par
I alt stiller 16 par til start ved herrernes 6-dagesløb.
Liste over parene ved Ballerups 6-dagesløb og vinderodds fra Danske Spil
- Moreno De Pauw (Bel) / Yoeri Havik (Hol) (odds 2,40)
- Lindsay De Vylder (Bel) / Robbe Ghys (Bel) (odds 40)
- Andreas Müller (Aut / Andreas Graf (Aut) (odds 25)
- Adrian Teklinski (Pol) / Szymon Krawczyk (Pol) (odds 200)
- Melvin Van Zijl (Hol) / Jonas Aaen (Dan) (odds 200)
- Otto Vergaerde (Bel) / Jules Hesters (Bel) (odds 200)
- Kenny De Ketele (Bel) / Michael Mørkøv (Dan) (odds 1,65)
- Nico Hesslich (Tys) / Sebastian Lander (Dan) (odds 75)
- Leif Lampater (Tys) /Marc Hester (Dan) (odds 10)
- Daniel Staniszewski (Pol) / Wojciech Pszczolarski (Pol) (odds 200)
- Nico Slenati (Hol) / Achim Burkart (Tys) (odds 40)
- Mark Doeney (Irl) / Felix English (Irl) (odds 60)
- Daniel Holloway (USA) / Hans Pirius (Tys) (odds 200)
- Sebastian Mora (Spa) / Jesper Mørkøv (Dan) (odds 12)
- Andreas Kron (Dan) / Andreas Stokbro (Dan) (odds 75)
- Stephen Bradbury (Eng) / Marc Potts (Irl) (odds 200)
Her kan du se 6-dagesløbet i fjernsynet
6-dagesløbet i Ballerup er altid velbesøgt, og tilskuerne er garanteret god underholdning. Har man ikke mulighed for at se løbet live, kan man dog heldigvis se det i fjernsynet. Årets udgave bliver sendt direkte på TV2 Sport og Eurosport alle dagene.
- Torsdag: 20.30 – 00.00
- Fredag: 20.30 – 00.00
- Lørdag: 20.00 – 01.00
- Søndag: 16.30 – 18.00
- Mandag: 20.30 – 23.40
- Tirsdag: 20.30 – 00.00
De tidligere vindere af 6-dagesløbet
Udgave | År | Par |
55 | 2017 | Michael Mørkøv – Lasse Norman |
54 | 2016 | Michael Mørkøv – Alex Rasmussen |
53 | 2015 | Michael Mørkøv – Alex Rasmussen |
52 | 2014 | Robert Bartko – Marcel Kalz |
51 | 2013 | Michael Mørkøv – Lasse Norman |
50 | 2012 | Iljo Keisse – Marc Hester |
49 | 2011 | Michael Mørkøv – Alex Rasmussen |
48 | 2010 | Michael Mørkøv – Alex Rasmussen |
47 | 2009 | Michael Mørkøv – Alex Rasmussen |
46 | 2008 | Bruno Risi – Franco Marvulli |
45 | 2007 | Bruno Risi – Franco Marvulli |
44 | 2006 | Robert Slippens – Danny Stam |
43 | 2005 | Jimmi Madsen – Jakob Piil |
42 | 2002 | Matthew Gilmore – Scott McGrory |
41 | 1991 | Jimmi Madsen – Tayeb Braikia |
40 | 1998 | Silvio Martinelle – Marco Villa |
39 | 1997 | Jens Veggerby – Jimmi Madsen |
38 | 1996 | Bruno Risi – Kurt Betschart |
37 | 1995 | Danny Clark – Jimmi Madsen |
36 | 1994 | Bruno Risi – Kurt Betschart |
35 | 1993 | Kurt Veggerby – Rolf Sørensen |
34 | 1992 | Danny Clark – Urs Freuler |
33 | 1991 | Danny Clark – Jens Veggerby |
32 | 1989 | Danny Clark – Jens Veggerby |
31 | 1989 | Danny Clark – Urs Freuler |
30 | 1988 | Roman Hermann – Hans-Henrik Ørsted |
29 | 1987 | Danny Clark – Tony Doyle |
28 | 1986 | Danny Clark – Tony Doyle |
27 | 1985 | Gert Frank – Hans-Henrik Ørsted |
26 | 1984 | Dietrich Thurau – Albert Fritz |
25 | 1983 | Patrick Sercu – Gert Frank |
24 | 1982 | Patrick Sercu – René Pijnen |
23 | 1981 | Patrick Sercu – Albert Fritz |
22 | 1980 | Patrick Sercu – Albert Fritz |
21 | 1979 | René Pijnen – Gert Frank |
20 | 1978 | Danny Clark – Donald Allan |
19 | 1977 | Patrick Sercu – Ole Ritter |
18 | 1976 | Dieter Kemper – Graeme Gilmore |
17 | 1960 | Rik Van Steenbergen – Emile Severeyns |
16 | 1959 | Kay Werner Nielsen – Palle Lykke |
15 | 1958 | Rik Van Steenbergen – Emilie Severeyns |
14 | 1957 | Jean Roth – Fritz Pfenninger |
13 | 1956 | Georges Senfftleben – Dominique Forlini |
11 | 1955 | Kay Werner Nielsen – Evan Klamer |
10 | 1954 | Ferdinando Terruzzi – Lucien Gillen |
9 | 1953 | Ferdinando Terruzzi – Lucien Gillen |
8 | 1952 | Kay Werner Nielsen – Lucien Gillen |
7 | 1951 | Kay Werner Nielsen – Oscar Plattner |
6 | 1939 | Karel Kaers – Omar debruycker |
5 | 1937 | Frans Slaats – Kees Pellenaars |
4 | 1936 | Jan Pjnenburg – Forans Slaats |
3 | 1936 | Albert Billiet – Werner Grundahl |
2 | 1934 | Willy Falck – Victor Rausch |
1 | 1934 | Willy Funda – Hans Pützfeld |