Når de danske bookmakere udbyder odds på politik, er der som regel gode penge at hente, hvis man kan spotte en overraskelse eller to. Som for eksempel da Donald Trump vandt præsidentvalget i USA, og da Storbritannien valgte ikke at være medlem af EU.
Den tredje tirsdag i november er der dansk kommunalvalg, og hvis man kan forudsige hvor mange borgmesterposter, som de forskellige partier får, er Danske Spil helt sikkert stedet med de bedste odds.
Læs vores anmeldelse af hele Danmarks bookmaker Danske Spil her.
Venstre var den store vinder ved sidste valg
Ved sidste kommunalvalg (den 19. november 2013) fik Venstre hele 48 borgmesterposter, hvilket var en fremgang på 17 styk. Socialdemokratiet gik 16 borgmesterposter tilbage og endte som den helt store taber med 33 styk. Det Konservative Folkeparti endte på 16 borgmesterposter, hvilket var en mere end forrige kommunalvalg.
Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Guldborgsundlisten og Læsø Listen fik allesammen en enkelt borgmesterpost. SF gik en tilbage, mens Radikale Venstre gik en frem. Guldborgsund- og Læsø Listen beholdt deres borgmesterposter.
Odds på antal borgmesterposter
Hos Danske Spil er der masser af muligheder for at oddse på kommunalvalget, og hvor mange borgmesterposter de forskellige partier ender med at få. Socialdemokratiet forventes at være den store vinder. Venstre forventes at være den store taber. Danske Spil giver således odds 1,70, hvis Socialdemokratiet får mindst 39 borgmesterposter, hvilket vil være en fremgang på seks styk. Ligeledes giver de odds 1,70, hvis Venstre får højst 36 borgmesterposter, hvilket vil være en tilbagegang på 12 styk.
Danske Spil regner også med at Konservative kommer til at miste nogen af deres borgmesterposter. Derfor giver de odds 1,75, hvis Konservative højst får 12 borgmesterposter, hvilket vil være en tilbage på fire styk.
Hvis man derimod hælder mere til, at DF og Enhedslisten kommer til at overraske alt og alle, kan man få henholdsvis odds 2,50 og 3,50, hvis de får mindst tre borgmesterposter hver.
Ved sidste kommunalvalg fik Enhedslisten for eksempel næstflest stemmer (53.672 stemmer eller 19,5 procent) i Københavns kommune, hvilket var en fremgang på 30.119 stemmer eller 8,5 procent. Dansk Folkeparti fik næstflest stemmer i Hvidovre Kommune (5.238 stemmer eller 19,3 procent), hvilket var en fremgang på 1.996 stemmer eller 4,7 procent.
Ingen meningsmålinger hos Danmarks Radio
Som nævnt før er det ikke altid lige nemt at spå om politik. Derfor blev både bookmakerne og meningsmålingsinstitutterne taget med bukserne nede, da Donald Trump vandt det amerikanske præsidentvalg, og da Storbrittanien meldte sig ud af den Europæiske Union. Det kan være en af grundene til, at DR har valgt ikke at lave eller bruge meningsmålinger til dette års kommunalvalg.
“Vi kommer ikke til at lave exitpolls eller meningsmålinger på, hvad folk vil stemme. Vi kommer ikke til at lave journalistik på det, og vi kommer ikke til at bruge andres målinger,” udtaler nyhedsredaktør Sandy French blandt andet til Altinget.
Ved kommunalvalget i 2013 var der også masser af fejl ved både DR og andre meningsmålingsinstitutter. Man skal derfor ikke lade sig snyde af disse statistikker, da de tit kan tage fejl. Det er altså bedre at danne sig sit eget overblik over, om et udfald er plausibelt eller ej. Hvis man gætter rigtigt, kan der være store gevinster at hente hos bookmakerne, da de ofte følger statistikkerne og meningsmålingerne, når de fastsætter deres odds på politik.
“Vi har kigget på erfaringerne fra sidste kommunalvalg. Der kunne vi se, at vi ikke bare selv, men alle meningsmålingsinstitutter tog meget fejl. De målinger, man gennemførte, var ikke valide og man kunne faktisk ikke lave journalistik på baggrund af dem,” siger Sandy French.
Sådan vælges en borgmester
Når valget i de forskellige kommuner er afgjort, skal der vælges en borgmester. Men hvordan foregår det egentlig? Vi kommer her med den vigtigste viden om, hvordan en borgmester bliver valgt.
Umiddelbart efter valget skal kommunalbestyrelsen og byrådet ved et flertalsvalg sammen vælge en borgmester. Det vil sige, at borgmesterkandidaten på dette møde skal have et flertal af medlemmer bag sig.
Man vælger en borgmester og en viceborgmester, når de valgte lister skal forhandle om konstitueringsaftalerne, hvilket sker på valgnatten og frem. Derfor er det ikke muligt at forudsige, hvem der bliver borgmester, umiddelbart efter valgresultatet er blevet offentliggjort. Der skal først opnås enighed mellem kandidatlisterne.
Chef og fuldtidspolitiker
Formelt vil den nye borgmester og viceborgmester først blive valgt endeligt ind ved flertalsvalget på kommunalbestyrelsens konstituerende møde. Dette skal foregå imellem den 1. og 15. december. Hvis der ikke er nogen af kandidaterne som har et flertal bag sig i første omgang, kan der afholdes flere omgange af flertalsvalget.
En borgmester vælges for en periode på fire år, hvilket betyder at han eller hun vil være kommunens økonomiske og politiske overhoved i den givne periode. Borgmesteren er den eneste fuldtidspolitiker i kommunen. De menige medlemmer af kommunalbestyrelsen er ikke fuldtidspolitikere. Kommunalbestyrelsen skal endvidere vælge en viceborgmester, som skal træde til hvis borgmesteren er fraværende, men viceborgmesteren er også et menigt medlem af bestyrelsen.
I modsætning til Folketingets valg af regering så kan kommunalbestyrelsens valg af borgmester ikke ændres. Det betyder, at en borgmester ikke kan væltes, og derfor er han eller hun siddende borgmester, indtil der afholdes et nyt kommunalvalg om fire år.