I et lille land som Danmark kan antallet af verdensmestre tælles på meget få fingre. Derfor er det også yderst imponerende, når en dansker rent faktisk når toppen. Nået toppen har badminton-stjernen Viktor Axelsen. I 2017 blev han verdensmester for første gang, og han har for længst etableret sig som en del af den absolutte elite indenfor badminton. Faktisk er 23-årige Viktor Axelsen en af Danmarks allerstørste sportsstjerner, og han er en yderst populær herre i Asien.
Det startede på Fyn
Siden Odenses fødsel for over 1.000 år siden har den fynske hovedstad huset flere af Danmarks historiens største personer. Dette gælder især inden for kunst- og forfatterverden, hvor HC Andersen og Julius Paulsen er nogle af byens stolte sønner. I nyere tid er Odense dog blevet mere kendt for sine fænomenale sportsudøvere. Herfra kommer for eksempel Richard Møller Nielsen, Anja Andersen, Thomas Helveg, Rikke Møller Pedersen, Caroline Wozniacki og selvfølgelig Viktor Axelsen.
Dermed voksede Axelsen op i et miljø, hvor det var okay at stræbe efter at nå toppen. Overalt kunne han blive inspireret af store mestre, og det blev han. Lige fra sine første skridt ind i badmintonhallen som seks årig arbejdede Axelsen nemlig hårdere end de fleste.
– Lige siden han blev født, har han været totalt fokuseret på opgaven. Hvad enten det har været at lære at cykle, spille badminton eller gå til købmanden, så gik han 100 procent ind i det. Vi bor 200 meter fra badmintonhallen i Odense, og han gik aldrig i fritidsordning. I stedet tog han ned i hallen og ventede på, at der var en at spille med, fortalte hans far til Berlingske i 2016.
At Axelsen tog sin sport så seriøst, gik naturligvis udover hans sociale liv. Hvor hans kammerater havde travlt med at nyde teenagelivet, var Axelsen fast fokuseret på sin sport. Det betød, at han allerede i en tidlig alder måtte sige nej til sociale arrangementer og foretage visse ofre.
– Mine skolekammerater tog blandt andet på netcafé efter skolen, men der var jeg ovre i hallen i stedet. Jeg var faktisk også til morgentræning fra 7. – 8. klasse, så allerede dengang måtte jeg vælge noget fra og havde ikke mulighed for at spille computer hele natten sammen med de andre drenge, fortalte han BT i 2015.
Axelsens unikke blanding af gåpåmod, fandenivolskhed og talent bragte ham som 17-årig til hovedstaden. Som mange odenseanske ikoner før ham havde han vokset sig for stor til byen, og han flyttede for at fortsætte sin udvikling.
Axelsens hårde tid i København
Axelsen flyttede til København for at blive en del af et elitemiljø og spille sammen med nogle af Danmarks bedste badmintonspillere. Sportsligt var dette en stor succes, men på det personlige plan var det hårdt for ham at flytte i en ung alder. I 2015 afslørede han overfor BT, at han konstant for vild under sin første tid i hovedstaden. Samtidig tog sporten nu endnu mere tid, hvilket betød, at man måtte foretage flere sociale ofre.
– Jeg har givet afkald på en masse fester, byture og familiefødselsdage, som jeg nogle gange ikke kan være med til, fordi man enten skal træne eller er ude at rejse. Det er tit, at jeg ikke er hjemme på min egen fødselsdag eller min søster og mine forældres fødselsdage. Men det er sådan, det er, hvis du vil være en del af eliten, forklarede Axelsen.
Heldigvis modtog Axelsen altid stor opbakning hjemmefra. Dette gav ham allerede fra en tidlig alder et solidt fundament, så han kunne nøjes med at koncentrere sig om sin sport.
Fra Cypern til verdensmester
De mange ofre betalte sig heldigvis også. I 2010 fik Axelsen sit helt store gennembrud, da han blev den første europærer nogensinde til at vinde junior VM. Samme år vandt han sin første seniortitel i Cyprus International, imens han også fik sin Super Series-debut ved Denmark Open. Axelsen fulgte de flotte præstationer op med junior EM-guld i 2011 samt en andenplads ved junior VM.
Seniormæssigt kom det store gennembrud i 2012. Her gik Axelsen nemlig fra at være en spiller med en lovende fremtid til rent faktisk at blive en mand, der kunne vinde store turneringer. Dette beviste han ved at blive nummer to i Super Series-turneringen French Open. Derudover vandt han også bronze ved EM.
I 2014 vandt han sin første Super Series-sejr, da han slog Tian Houwei i Swiss Open-finalen. Derudover hentede han bronzemedaljer ved både VM og EM. Axelsens gode resultater betød, at danskerne for alvor begyndte at interessere sig for deres landsmand. Axelsens stjerne voksede konstant, og han øjnede en medalje ved OL i Rio de Janeiro.
Håbet om en OL-medalje blev endnu større, da han for første gang blev europamester i maj, få måneder før legenes begyndelse. I EM-finalen slog han den regerende mester og landsholdskammeraten Jan Ø. Jørgensen i to sæt.
Axelsen havde på rekordfart gjort sit indtog på badmintonscenen og etableret sig som en af de absolutte stjerner. Dette cementerede han ved OL. Her gik han hele vejen til semifinalen, hvor han dog tabte til den senere mester Chen Long. I bronzekampen formåede Axelsen dog at slå den legendariske kineser Lin Dan i tre sæt. Dermed sikrede han sig en plads i historiebøgerne og sin første OL-medalje nogensinde.
Axelsen er verdensmester
Axelsen sikrede sig selv legendestatus, da han i august 2017 blev verdensmester i badminton som den blot tredje dansker nogensinde. Dermed holdt han også liv i traditionen om, at en dansker vinder VM i badminton hver tyvende år. Denne trend blev startet af Flemming Delfs i 1977, efterfulgt af Peter Rasmussen i 1997 og så altså af Axelsen i 2017.
I finalen stod Axelsen igen over for Lin Dan. Den aldrende kineser regnes af mange som den bedste badmintonspiller nogensinde. Han er blandt andet den eneste spiller, der har vundet alle sportens otte største titler: OL, VM, Thomas Cup, Sudirman Cup, Super Series Masters Finals, All England Open, Asian Games og de asiatiske mesterskaber. Faktisk findes der ikke en eneste stor turnering, som Lin Dan ikke har vundet endnu.
Lin Dan var derfor også kæmpe favorit forud for finalen, men dette lod ikke til at påvirke Axelsen. Hvis det gjorde noget, så motiverede det blot den unge dansker. Axelsen vandt kampen i to sæt, men undervejs bølgede kampen frem og tilbage. Dette galt især i første sæt, hvor de to kombattanter skiftedes til at tage føringen. Lin Dan havde endda en matchbold ved stillingen 20-19, men danskeren fik svaret tilbage, og han vandt sættet med 22-20.
I andet sæt dominerede Axelsen næsten fra start til slut, hvilket sikrede ham en overbevisende sejr på 21-16 og altså et verdensmesterskab.
Den kinesiske superstjerne Ansailong
Hvor Viktor Axelsen stadig kan gå på gaden i Danmark uden at blive genkendt konstant, er det anderledes i Asien. Her er badminton en af de allerstørste sportsgrene, og spillerne er derfor regulære superstjerner. Dette gælder også Axelsen, der især er populær i Kina.
Her går han dog ikke under sit normale navn. I stedet kender de ham i stedet som Ansailong, hvilket betyder den konkurrenceorienterede, stille og rolige drage. Dette navn fik Axelsen oprindelig af sin kinesisk lærer, og det er hængt ved.
Udover Axelsens fantastiske badmintonspil skyldes dette også, at han taler flydende mandarin. For fire år siden begyndte Axelsen at lære kinesisk for til dels at holde hovedet i gang ved siden af karrieren, men også fordi at størstedelen af hans turneringer spilles i Kina og Asien.
Axelsens sprogegenskaber har åbnet en række sponsormæssige døre for ham. I Danmark er livet som professionel badmintonstjerne ingen fest. Her er det svært at finde sponsorer og pengene er små. I Kina derimod er det helt anderledes, hvilket Axelsen nyder godt af. Han har sikret sig en række millionkontrakter, og han er hyppig gæst i kinesiske TV-shows, reklamer og endda spillefilm.
I 2017 sikrede Viktor Axelsen sig endda en millionkontrakt med Yonex, der producerer badmintonudstyr. Axelsen beskrev efterfølgende kontrakten som karrierens bedste, og den sikrer ham økonomisk ro i de kommende sæsoner, så han kan fokusere på sin sport. Aftalen bliver dog formentlig ikke den eneste millionkontrakt, som Axelsen skriver under på. Hans bagland arbejder nemlig hårdt på at lukke flere aftaler med asiatiske og kinesiske firmaer, der alle er villige til at betale tocifrede millionbeløb for Axelsens brand.
Axelsen lokker kineserne til Danmark
Den danske badmintonspillers store popularitet i Kina bliver også benyttet til at lokke kineserne til Danmark. Kort efter han vandt verdensmesterskabet igangsatte Udvikling Fyn en reklamekampagne på det kinesiske sociale medie Sana Weibo. Her fortalte Axelsen om sin, og HC Andersens, hjemstavn og opfordrede dem til at besøge byen.
– Vi prøver på at få lidt flere kinesere til Odense og åbne øjnene op for dem i forhold til, hvad vi kan tilbyde i Odense. Så det er fedt, og det er jo også det, jeg gerne vil bruge sproget til. Det er også derfor, jeg har lært det, for at kunne række ud i forhold til kineserne, fortalte Axelsen efterfølgende til TV2.
Det er endnu uvidst, hvorvidt Axelsen har formået at lokke flere kinesere til den fynske hovedstad, men det er definitivt, at han er en af byens stolteste sønner. Badmintonstjernen er stadig i starten af 20’erne, og han har allerede et CV, som de fleste vil misunde ham.
Axelsen går dermed en yderst interessant fremtid i møde, og her på Odds.dk kommer vi til at følge ham tæt med odds, optakter og spilforslag til alle hans kampe.
Udvalgte højdepunkter fra Viktor Axelsens karriere fra hans officielle hjemmeside:
- 2010: Junior verdensmester
- 2013: Sølvmedalje ved French Open
- 2014: Bronzemedalje ved VM
- 2016: Bronzemedalje ved OL
- 2016: Vinder af Dubai Finals
- 2017: Verdensmester for hold
- 2017: Verdensmester
- 2017: Vinder af Japan Open
- 2017: Vinder af Indian Open